Leren uit de kern

Elke week zetten we een van onze spaken in “het zonnetje”. Wil je alle spaken eerst nog even zien, klik dan hier! Alle tien de spaken zijn namelijk van belang voor een werkend L&D systeem. Geen enkele mag vergeten worden, kleiner gemaakt worden of opzij geschoven worden.

Deze week zetten we ‘Leren uit de kern’ centraal!

Leren uit de kern

Herkenbaar?

In elk teamoverleg komt naar boven; we moeten beter samenwerken. Jij hebt je onderzoek gedaan en komt uit op de kleuren van Insights. Deze methodiek moet jullie toch gaan helpen! Je wil de patronen inzichtelijk maken en deze gaan doorbreken. Het is tijd!

Je hebt Insights gecontact en er komt een trainer met trainingsacteur. Alle medewerkers hebben een test gedaan en zicht op de eigen kleuren. Na de trainingsdag heeft het team individueel zicht op de eigen kleur en werkwijze, zicht op elkaars kleuren en ziet de kwaliteiten en valkuilen. De training is klaar en de trainer stuurt nog een evaluatie door, een week na de training.

Klinkt top toch?

Het was een mooie dag: er is een en ander bereikt. Samen met het team doet al wat goed. Er is geborreld erna en het informele stuk was erg gezellig.

Helaas gaan hiervan onze haren overeind staan. Niet door de kleuren van insights, niet door de borrel (zeeeeeker belangrijk, doen wij ook graag), maar doordat er is geïnvesteerd maar het zich niet uitbetaald.

We horen je denken, hoezo dan?

  • Er is tijd geïnvesteerd aan de voorkant, maar er is net niet genoeg tijd genomen voor het volledige onderzoek. Want wat is nu de echte kern die we willen raken?
  • De medewerker heeft de tijd genomen de vragenlijst in te vullen;
  • De training is geweest, de hele groep heeft acht uur bij elkaar gezeten en heeft inzichten gekregen.
  • Maar dan komt de hamvraag: Zijn de patronen inzichtelijk geworden? Heeft iedereen zicht op het eigen aandeel in deze patronen? Is er een plan om deze patronen te doorbreken? Weet iedereen wat hem/haar te wachten staat? Zijn deze kleuren hier het fundament in geworden?

De antwoorden?

De kern is niet geraakt in het vooronderzoek: de training is niet aangepast op de echte vraag en behoefte. De standaard opzet is gevolgd, wat een mooie start kan zijn, maar niet op zichzelf staand de juiste impact maakt. De echte kern is niet geraakt. De patronen zijn niet zichtbaar. De kleuren zijn niet het juiste fundament geweest, omdat de koppeling met de patronen mist. Het team zal vanaf maandag weer op dezelfde voet verder gaan, met wel hun eigen inzichten in de kleuren.

Zonde! De kern,  het beter samenwerken, is daardoor niet geraakt. Het is misschien “efficiënt”, dat je een bestaande training pakt die voor een ander team goed werkt. Maar je hebt nu de tijd vooraf, tijdens en na de training,  niet besteed aan de echte leervraag. Dit betekend dat jouw probleem en het probleem van het team nog niet is opgelost en je dus alsnog aan de bak moet.

Waarom is dit zo naar, dat het niet efficiënt is geweest? Omdat,

  • Er vele mensen in het proces hiermee bezig zijn. Het team geeft de behoefte aan, de manager gaat ermee aan de slag, een trainer neemt wat tijd voor aanpassingen in de training en de verletkosten van deze trainingsdag;
  • Het is naar omdat het doel niet behaald is. Het probleem is niet opgelost. Je bent wel wat verder gekomen, maar zeker nog niet waar je wilde zijn (en hebt wel bovenstaande investeringen in tijd gedaan);
  • Je ziet vaak, dat als in een training het beoogde doel niet wordt behaald en de verwachtingen niet waar worden gemaakt, dat een groep (soms als geheel, maar soms ook individuen) gedemotiveerd raakt;
  • Naast demotivatie, kan ook weerstand richting trainingen, weerstand richting teamactiviteiten en een lichtelijk wantrouwen opkomen. ‘We gaan het toch niet anders doen’.

Al met al; de consequenties, in negatieve zin, zijn groter dan dat je in eerste instantie denkt, wanneer de kern niet wordt geraakt. Dit lijkt op eerste gezicht niet zo erg: je hebt toch geïnvesteerd in tijd samen met het team?

“Ja, maar het team ‘moest’ de agenda leegmaken, ‘moest’ een test maken en heeft aan het einde van de dag niet bereikt wat zou moeten. Dit krijgen ze toch linksom of rechtsom weer terug in team- overleggen, de samenwerking en mogelijk ook nog in de beoordeling.”

Dit kan dus echt anders. Hoe?

  • Aan de voorkant stemmen we de kern af. Hier nemen we de tijd en ruimte voor;
  • Deze kern maken we concreet en hangen we vast aan kort en krachtige doelen;
  • Deze toetsen we af, met alle nodige belanghebbenden;
  • De leeractiviteit(en) die nodig zijn, worden maatwerk, toegespitst op de kern;
  • Tijdens de leeractiviteit(en) toetsen we de kern af. Zitten we nog op de goede weg?
  • We evalueren op de kern, door de concrete zaken terug te laten komen;
  • We bouwen momenten in, na de leeractiviteit(en) om die kern te bekijken op de werkvloer;

Zo zie je maar, als je de kern niet raakt heeft dit zichtbare en onzichtbare gevolgen. Als dit vaak gebeurt kan het een open wond worden die steeds iets groter wordt en niet heelt. Dit gebeurt vaak omdat die kern vinden niet altijd zo eenvoudig is. We denken vaak de kern al te weten, maar met extra reflectie en kritische vragen blijkt die kern toch net wat anders te zijn. Daar zijn wij voor, om erna door te pakken op die kern!

Heb jij moeite om tot de kern te komen? Heb jij het idee dat je om de kern heen draait? Nodig ons uit, wij zorgen dat deze inzichtelijk wordt!