Het leed dat ‘compliance’ heet!

Ja hoor, daar was de krantenkop...

“Honderden medewerkers speelden vals om verplichte trainingen te halen”.

De subtitel eindigde met: “Het is de eerste keer dat zoiets in Nederland aan het licht komt”.

Ongekend! Ja, dit is misschien de eerste keer dat het officieel in het nieuws komt, maar wij denken dat elke L&D’er om die laatste zin moet lachen, want in plaats van de organisatie die nu in het nieuws is gekomen, kunnen er wel honderden (of zelfs duizenden) staan. Het is namelijk een groot probleem. Probleem? Patroon!

Het leed dat ‘compliance’ heet!

Een patroon wat écht niet kan, maar waar we nog niet prioriteit aan hebben gegeven om te veranderen. Laat ons het schetsen:

“Johan komt in dienst. Top! Zijn onboarding gaat starten. Voordat hij de inhoud van zijn werk in gaat willen we wel dat hij ‘voldoet’. Voldoet aan wetgeving, maar ook voldoet aan de eisen onze organisatie.

Dus op dag twee van zijn dienstverband mag (lees, moet) hij de e-learning over AVG maken, ook een e-learning over de kleding die hij moet dragen, Security én we geven hem ook een e-learning over onze cultuur en normen en waarden. Hij sluit deze af door bij alles een quiz van 5 vragen te maken. Over zes maanden moet hij de AVG en Security e-learning opnieuw maken en alle vragen goed beantwoorden.”

We horen de bedrijven al; Johan moet toch ook aan AVG en Security eisen voldoen? Ik wil ook dat Johan onze cultuur leert kennen! 

Maar, even heel eerlijk. Niemand gelooft toch dat Johan AVG nu echt in het snotje heeft? Laat staan intrinsiek iets voelt bij het volgen van deze e-learning. Denken we dat Johan na zes maanden de Security e-learning écht volgt? En daar iets mee doet in de praktijk?

Het realistische beeld?

“Johan krijgt een mail van zijn leidinggevende. Of eigenlijk, de derde mail. Zijn leidinggevende krijgt namelijk een reminder dat het vinkje achter zijn naam “verloopt” en dat hij nog twee dagen heeft om dit vinkje te behalen. Johan baalt want heeft het ontzettend druk. Johan zet de e-learning aan op zijn 2e scherm, terwijl hij zijn mail wegwerkt en klikt hier en daar de e-learning module door. Hij beantwoord de vragen en als hij het niet zeker weet vraagt hij het even aan een collega. Zo. Vink gehaald!”

Eng he, hoe herkenbaar dit is?
En niet alleen voor jou, maar voor alle lezers van deze blog! Omdat het o-ve-ral zo gaat. Dat is niet negatief vanuit ons gedacht, maar dit is hoe wij het bij elk bedrijf tot nu toe hebben gezien en ervaren. Wij hebben er enorme frustratie over. Het proces, de ooeeeersaaie e-learnings, maar ook dat we zonder nut of noodzaak bezig zijn met “leren” en dat dit überhaupt onder de koepel  “leren” valt. Echt een smet en weerstand groeiende factor over ons prachtige vak!

Hoe kan dit dan wel?

Wij zijn niet tegen compliance. Compliance is een groot goed, wat we zo moeten zien. Compliance maakt dat er veilig gewerkt wordt in fabrieken. Compliance maakt dat we voldoen aan wetgeving en eisen. Compliance maakt dat onze verpleegkundige ons bloed goed en veilig prikt. Echt niets mis mee dus.

Er is dus veel mis met de vorm!
Moet dit namelijk met een e-learning? Moet dit namelijk met vinkjes in het LMS? Is het iets waarbij L&D de “eigenaar” moet zijn van dit probleem en dat dit de oplossing is. Wij denken van niet!

Wij zien het voor ons dat we per onderwerp gaan spreken over wat kritieke punten zijn die nodig zijn en op welk moment in het werk. Dan deze punten, waar mogelijk, te integreren in de werkzaamheden waardoor nut en noodzaak gevoeld wordt. De medewerker merkt dan zelf wáárom het zo goed is om AVG te volgen. Denk aan simulaties en opdrachten tijdens het werk.

Dat andere deel, wat echt kritiek is, verwerk dat in games, gesprekken met collega’s, in overleggen, in de beoordelingscyclus, in competities op de werkvloer en haal die e-learnings weg! Laat ze. Alsjeblieft. En kijk daarna kritisch naar de rest van je e-learning bibliotheek met minimaal 500 modules 😉

Het is even werk, maar denk eraan Rome is niet in een dag gebouwd en er is niet een weg die leidt naar Rome. Maar als je er eenmaal bent, man dan is het genieten!