Leidinggevende en ondersteuning
Elke week zetten we een van onze spaken in “het zonnetje”. Wil je alle spaken eerst nog even zien, klik dan hier! Alle tien de spaken zijn namelijk van belang voor een werkend L&D systeem. Geen enkele mag vergeten worden, kleiner gemaakt worden of opzij geschoven worden.
Deze week zetten we ‘Leidinggevende en ondersteuning’ centraal!

Als leidinggevende heb je vele taken. Je hebt een team te bouwen, te leiden. Dit team bestaat uit individuen, die allen eigen kwaliteiten en valkuilen met zich meenemen. Daarbij heb je ook nog jouw eigen team, jouw eigen leidinggevende en bijbehorende taken. Je hebt te voldoen aan meerdere verwachtingen en je hebt een flink aantal ballen in de lucht te houden.
Dat vraagt nogal wat!
Het mooiste is als je als leidinggevende er vooral voor je mensen kan zijn doordat je eigen workload niet te groot is en je doelen realistisch en haalbaar zijn. En, ook best fijn als je energie krijgt van het contact met mensen en graag met je team samenwerkt.
Voor L&D ben jij een belangrijke factor in het leerproces van jouw medewerkers. Ontwikkeling is een steeds groter thema in organisaties. Ook om medewerkers te boeien en binden. Daarnaast helpt het jou ook in het behalen van de teamdoelstellingen. Management/leidinggevende – met de juiste manier van leiderschap – is een krachtige en mooie tool om actief in te zetten!
Ben jij je bewust van jouw aandeel?
Of sterker nog; ben jij je bewust van de consequenties dat jouw handelen als leidinggevende heeft?
Hoe bedoelen we dit?
Het gaat verder dan puur het gesprek over de ontwikkeling van de medewerker. Natuurlijk, ontwikkeling staat op jullie agenda. Jullie spreken een of twee keer per jaar hierover vanuit de HR cyclus. Dat is fijn! Echter is er veel meer, is het veel groter en is jouw invloed van groot belang. Daarbij doe je het niet alleen; de ondersteuning in het leerproces hoeft echt niet alleen van jou te komen!
In de ideale wereld:
Ben jij – op de momenten dat het nodig en niet nodig is – in gesprek over de groei en ontwikkeling van jouw medewerkers. Dit kan zijn in jullie 1-op-1’s, maar dit kan ook zijn wanneer je iets is opgevallen in een teamoverleg, in een terugkoppeling van een collega. Dit kan dus in van alles zitten.
Daarbij heb je zicht op de leerbehoefte van de medewerkers. Deze komen uit henzelf. Soms ook aangezet door jou. Door feedback die jij hebt gegeven om van een 7 een 9 te maken. Of door een passie meer ruimte te geven of iets aan te pakken wat het werk ten goede gaat komen. Ook heb je geluisterd naar de behoefte die iemand heeft. Je kijkt naar deze individuele behoeften en naar de teambehoefte.
De gesprekken zijn open, eerlijk, met wederzijdse nieuwsgierigheid, wederzijdse feedback en samen komend tot inzichten op wat zou passen. Je stelt kaders en grenzen, waarbinnen iemand achter de leerbehoefte kan komen en/of kan leren. Je laat los en laat de medewerker steeds meer de eigen regie pakken. Hierin stimuleer je de medewerker vooral. In de behoefte kenbaar maken, in de regie pakken en in het daadwerkelijke leren.
Dit klinkt eenvoudig toch?
Helaas is het dit in de praktijk niet. Weet je nog? Die workload, vele doelstellingen, ad hoc zaken, zieke medewerkers, langdurige zieke medewerkers, krapte op de arbeidsmarkt, heidagen etc.
Laten we nog even inzoomen op wat helpend leiderschap en ondersteuning voor leren wél en wat het niet is. Wat het niet is:
Het is niet zo dat jouw medewerker de training gaat volgen en jouw aandeel dan stopt. Je kan nog zoveel doen om het leerproces te ondersteunen. Sterker nog: het leerproces is niet alleen die training. Jullie gesprek over de leerbehoefte is de start van het leerproces, het leerproces eindigt als iemand vol zelfvertrouwen het nieuwe geleerde toepast. Hier kunnen weken, maanden en zelfs jaren overheen gaan. En dat is oke! 😀
Wat het wel is:
Het gehele proces bijstaan. Bijstaan door dienend leiderschap in te zetten. Jij hoeft het niet alleen te doen. Van belang is dat je de juiste acties neemt, maar ook dat je de collega’s en middelen inzet die jouw collega (of team) nodig heeft. Het inrichten wat nodig is. Dit doe je door te luisteren, nieuwsgierig te zijn, te observeren, vragen te stellen en af te toetsen.
Alles wat je hoort ga je omzetten in acties. Je gaat doen wat nodig is.
Als dat betekent vragen naar hoe het gaat, vragen naar hoe het leerproces verloopt of vragen of er nog iets nodig is, dan doe je dat! Als het helpt om de medewerker meer ruimte te geven in de week om te oefenen en te onderzoeken, dan doe je dat! Als het helpt om de medewerker te koppelen aan een ervaren medewerker met de juiste kennis en ervaring, dan is dat de ondersteuning die je biedt. Als het helpt om de medewerker in het team te laten delen over de ervaringen en andere taken op te pakken, dan is dat de ondersteuning. Het kan een mix van alles zijn dat positief is voor het leerproces.
Dit is per medewerker, en zelfs voor een medewerker per leersituatie maatwerk! Elke keer opnieuw tast en toets je af en sluit je aan.
Wat doen wij als Improversity om deze spaak de aandacht te geven die het verdient?
- We helpen met de kaders en grenzen in kaart te brengen. Hiermee dus de succesfactoren, randvoorwaarden en risico’s voor iedereen in kaart brengen;
- We sluiten bij managers aan, om de leerbehoefte mee in kaart te brengen en coachen de leidinggevende gevraagd en ongevraagd in het eigen aandeel in dit proces;
- We geven de leidinggevenden de ondersteuning die zij nodig hebben Dit kunnen gesprekken zijn, maar ook leeractiviteiten. Ook wij doen wat nodig is om de ondersteuning zo optimaal mogelijk te maken!
- We werken actief aan het loslaten en de eigenaarschap te laten waar het hoort. Alles voor een positief en effectief leerproces.
Zoals benoemd is een leerproces langdurig en omvat het meerdere momenten dan puur het volgen van een leeractiviteit. Jouw steun, of de juiste resources en middelen zijn hiervan van belang. Dit kan het leerproces maken en breken. Dat jij ernaar vraagt, er aandacht voor hebt, stimuleert en motiveert kan alleen maar positief zijn en zorgen dat de medewerker de ruimte voelt om te leren. Dit helpt jou als leidinggevende ook! Dit maakt dat de investering die jij doet in tijd, geld en aandacht, zich gaat uitbetalen. De kans op zichtbare impact wordt aanzienlijk groter als jij juist handelt.
Word je enthousiast van het idee dat een L&D’er je ondersteunt in het proces rondom het leren heen. Je hoeft het écht niet allemaal alleen uit te vogelen. Daar zijn wij voor. Zoek ons op!