Improversity Impact Model!
Improversity Impact Model!
In onze eerste blog (klik hier!) nemen we je mee in ons “waarom”. De complexe en vele vraagstukken, de dynamiek waar de L&D sector aan onderhevig is, de uitdagingen die we allemaal kennen en de vele (rand)voorwaarden. Het is veel. Maar n iet met IIM: Improversity Impact Model!
Om deze blog kritisch te starten; het zal L&D’ers niet onbekend voorkomen dat niet alle medewerkers de ruimte voelen om het leren te vertalen naar de werkvloer. De transfer vanuit “het klaslokaal” (jeukwoord voor ons als L&D’er) blijft te vaak uit. Ook budgetten worden niet altijd benut en het leereffect blijft uit of is niet zichtbaar. Waar blijft het “leven lang leren”?
In onze ogen ligt dit aan het systeem dat er de afgelopen jaren (ook mede door L&D’ers) is opgebouwd. Het werkt niet meer in de huidige tijd:
– Iedereen is druk
– Managers hebben meerdere prioriteiten, waarbij ‘het team’ er een is
– Het liefst hebben we – en zijn we – allemaal het schaap met de vijf poten
– De kennis van nu, is morgen achterhaald
– We trainen en leren nog te vaak op de ouderwetse manier, en verliezen maatwerk.

Er is dus meer nodig!
Niet heel ingewikkeld, niet heel lastig, maar wel meer 😉. Als je nog meer in de complexiteit wilt duiken, nodigen we je uit om onze vorige blog te lezen.
Voor nu gaan we graag in op wat er nodig is om te komen tot het vergroten van transfer en het leereffect. Waar we met leren in geïnvesteerd hebben, zich terugbetaald in toepassing op de lange termijn.
Dus, genoeg inleiding … Wat is IIM?
We zien 10 “aandachtsgebieden”, wat als je dit optimaal inricht je gegarandeerd bent van hoge leerimpact en juist de stap kan gaan zetten naar bijv. ROI.
Een wiel, met 10 spaken, waarvan alle spaken in “balans” moeten zijn wil het wiel goed draaien. Een spaak die kapot is voel je knellen. Het fietst niet lekker meer. Meerdere spaken die niet lekker lopen, maakt dat je eigenlijk niet meer wil fietsen. Je pakt de auto wel!
Al deze spaken zijn het “systeem” wat zich rond een medewerker/team/organisatie afspeelt. Dit is er altijd en heeft altijd invloed. Als het goed loopt is dit meer onbewust en naar de achtergrond, als dit niet goed loopt wordt het zichtbaar. Sterker nog: voelbaar. Dan gaat er veel negatieve energie naartoe. Energie die beter ingezet kan worden om te leren 😉.
Hoe “werkt” IIM?
IIM geeft organisaties, afdelingen en individuen inzicht. Het laat zien of alle succesfactoren en randvoorwaarden zijn ingericht, hoe deze zijn ingericht, wat de krachten zijn en ook wat nog mist. Ook kan het model ingezet worden als houvast voor de L&D afdeling. Waar moeten we aan denken om ons leren naar een hoger niveau te brengen? Als we aan een knop draaien, wat gebeurt er dan met een andere spaak? Ook kan het model inzichten geven voor een lerende. Het geeft zicht of alles in werking is gesteld voor een optimaal leerproces.

Improversity gebruikt IIM om:
- Organisatie inzicht te geven in de huidige situatie.
- Organisatie te helpen een plan uit te zetten om krachten te vergroten en zwakke punten te verkleinen.
- Te monitoren en evalueren.
- Te professionaliseren in de L&D/HRD/HR afdeling.
- Inzicht te geven aan individuen.
Dan nu, die spaken?
Zoals je ziet, zijn de spaken niet alleen iets wat een L&D expert kan. Ook zeker niet waar wij expert in zijn. Het vraagt om stakeholders, betrokkenen, andere expert, en dus om het inrichten van een goed werkend systeem.
Ook hoort bij het model een repairkit en een servicebeurt!
– De repairkit zorgt voor het maken wat niet helemaal lekker meer werkt, piept/raakt of kapot is.
– De servicebeurt is het borgen van de kwaliteit. Alles wat is opgezet of reparatie heeft gehad moet garantie hebben en een flinke tijd blijven werken!
Het kan bijna niet anders dan dat dit je aan het denken heeft gezet.
Hoe is dit bij jou geregeld? Hoe is dit binnen jouw organisatie, binnen jouw team? Wil je sparren of meer informatie. Zoek ons op*, wij kunnen niet wachten!