Impact!

Improversity introduceert: Impact!

Elke week zetten we een van onze spaken in “het zonnetje”. Wil je alle spaken eerst nog even zien, klik dan hier! Alle tien de spaken zijn namelijk van belang voor een werkend L&D systeem. Geen enkele mag vergeten worden, kleiner gemaakt worden of opzij geschoven worden.

Deze week zetten we ‘Impact’ centraal! 

Impact!

Je volgt een driedaagse training persoonlijk leiderschap. Het is inclusief overnachting; lekker een paar dagen met een groep werken aan je eigen ontwikkeling op een landgoed, omringd door natuur.

De trainer neemt met een flip-over de planning door. In de drie dagen wordt er veel geluisterd, gesproken, gediscussieerd en hier en daar geoefend. Na drie dagen heb je veel theorieën gehoord, er zijn kwartjes gevallen en je hebt het vooral heel fijn gehad met de groep.

 

We zijn hier niet op tegen. Maar, we zien wel haken en ogen! Om even onze kritische L&D blik op te zetten:

 • Wat waren jouw behoeften en doelen om mee te doen aan dit leertraject?
 • Wat heb je ervaren, geoefend?
 • Wat is je plan, om het toe te gaan passen?
 • Wat is jouw persoonlijke pad?
 • Was het nodig om dit in drie dagen achter elkaar te doen, zonder tussenpauzes en oefenruimte?
 • Wat is de toegevoegde waarde geweest van de locatie?
 • Zijn er simulaties geweest, waarbij  je hetgeen je leerde kon voelen voor je huidige situatie en realistische situatie?

Je merkt al. De training kan zeker oké zijn geweest. Maar het ‘voelt’ alsof de aspecten locatie, gezelligheid in de groep en ervaringen delen belangrijker zijn bij deze opzet dan het daadwerkelijke leren.

Want…

 • Leren wat plaatsvindt in de werksituatie is vaak veel effectiever;
 • Leren doet met regelmaat zeer en is vaak niet zo leuk, fuzzy en gezellig;
 • Leren vraagt tijd. Tijd om te oefenen, ruimte te hebben om te reflecteren, tijd om te ervaren en te internaliseren.
 • Veel luisteren en veel praten is vaak niet hetgeen waar je het meest van leert, en zeker niet wat maakt dat je de reproductie na een week nog paraat hebt.
 • Leren beklijft, wanneer het indruk heeft gemaakt. Na deze opzet blijft vaak de locatie en de gezelligheid met de groep hangen, maar de inhoud verdwijnt helaas vaak naar de achtergrond. Je denkt meer terug aan ‘kleine’ momenten, in plaats van die grote eureka momenten waarnaar jij hebt besloten het écht anders te gaan doen!

 

Wij starten altijd (juist je leest het goed, starten) met het onderzoek rondom de centrale vraag: Wat wil je na een maand, drie maanden en zes maanden daadwerkelijk anders doen, hoe wil je je voelen en wanneer is je resultaat bereikt.

Dit is namelijk je eindpunt. Dit is jouw impact. Hier werk je naartoe! Dit antwoord, bepaalt de inhoud, de opzet en de vorm van de leeractiviteit en alles eromheen. En dat bepaalt de mate van impact!

Wat je uit bovenstaande mag meenemen:

 1. Leren is vallen en opstaan, blijven oefenen, door blijven gaan en is niet in 1 dag met een quick fix te regelen (denk aan leren fietsen)
 2. Leren hoeft niet altijd leuk te zijn en ís niet altijd leuk. Leren is ook pijn, weerstand, angst, onzekerheid, frustratie, irritatie, confrontatie, reflectie, winnen, verliezen, euforie, humor en zelfspot.
 3. Impact zit hem in het leren in te richten rondom de centrale vraag: wat wil ik langdurig veranderd hebben.

Wat doen wij dan, waardoor wij impact van leren garanderen?

 • Wij beginnen bij het eind;
 • We maken hierna kleine werkbare stappen, zodat het geleerde uitvoerbaar is in het werk;
 • We maken een evaluatieplan, gericht op die impact;
 • Die impact is namelijk door ons heel concreet en waarneembaar gemaakt;
 • We gebruiken jullie huidige en beschikbare data. Wederom; het is concreet en waarneembaar en die data kan dit verstevigen;
 • We doorlopen het hele proces en nemen hier de tijd voor die nodig is. We nemen de stappen die nodig is en bouwen het proces zo, dat het continu over de impact gaat.

Wij garanderen impact. Als je bij ons een leeractiviteit hebt gevolgd is het niet zo dat we na een positieve evaluatie afsluiten. De evaluatie is pas positief als we maanden na onze acties zien dat het op de werkvloer daadwerkelijk is veranderd. Deze impact vraagt door het gehele proces heen focus, inrichting en aandacht. Wij gaan hiervoor staan en hebben jullie als organisatie hierin nodig.

Vond je deze blog interessant? Wil je ook graag zorgen dat in jouw organisatie bekend wordt dat je écht impact met leren kan maken?

Zoek ons op. Deze missie maken we graag samen met je waar!